"Det förstör ryktet på vissa utsatta raser" - Kamphund

Fortsättning på föregående inlägg.
Jag skrev om "att köpa hund på blocket" tidigare, och en av punkterna som träffar mig ganska hårt är just denna. Att stödja oseriös avel av blandrashundar rent generellt gör mig väldigt upprörd, men att stödja oseriös avel av blandrashundar med KAMPHUNDSRASER inblandade, gör mig förbannad.
 
Ordet "kamphund" får folk att rysa, "en blodtörstig mördarhund som äter bebisar" skulle många okunniga mäniskor kunna definera det som. Rätt? Långt ifrån. En kamphund från början har aldrig varit avlad på aggression mot hundar eller människor. De är avlad för att KAMPA, aggression och kamp är(hur det än låter) inte samma sak. Kamphundar som blev aggressiva under en "match" förlorade oftast då de lättare tröttade ut sig själv, de avlades då inte vidare på. Dvs, aggression var inget man ville ha trots dessa hundkamper. Kamphundar är även de enda raserna som avlats för att INTE bita människor, under en kamp mellan två hundar skulle förarna kunna sära på dessa två utan risk för att bli biten, bet hunden föraren ansågs hunden olämplig att avla vidare på, vissa avlivades direkt. En rastypisk kamphund biter inte människor. 
 
Då till det som förfärar mig och många andra. Om du blandar en kamphund med t.ex en vakthund som rottweiler(den vanligaste blandningen), så har du både kamp och vakt i ett paket. Du vet med andra ord inte vad du får, du kan få en vaktande kamphund. Dvs, du kan inte längre räkna med kamphundens lojalitet mot människor. Detta gäller alla raser som blandas med kamphundar.
 
En STOR del av blandras-försäljningen på bl.a. blocket är just av kamphundraser med andra "stora tuffa hundar" som schäfer och rottweiler, alla väldigt skarpa hundar. Denna blandning resulterar sedan också oftast i att bli "vandringspokaler". Som om att det inte är nog tråkigt att detta sker väldigt ofta, det som också händer är att så fort en kamphund är inblandad i en ras benämns då denna hund som en renrasig Amstaff-American staffordshire terrier(om det nu är just denna sorts kamphund som är inblandad), då det är svårt att se skillnaden. Folk tror att dom köper en renrasig amstaff, staffe, ambull, bullterrier m.m. Man kan aldrig säga säkert, det är väldigt ofta en blandning av minst två raser och där kan man inte längre säga att du får en kamphunds egenskaper endast, alla rasernas egenskaper krockar och KAN bli riktigt illa. Än en gång, även hälsomässigt för hunden kan det bli väldigt fel.
 
 Vad resulterar allt detta i? Jo, för seriösa kamphundsägare och "fantaster" blir det genast VÄLDIGT mycket att försvara, man måste ständigt försvara just amstaffen(tex) för att dom vet om en "amstaff" som attackerat en bebis eller hört om en annan "sån där kamphund" som dödade en människa i USA. Visst kan man få en hund med problem helt oberoende av vilken ras det gäller, men rastypiskt för en renrasig kamphund av vilket slag äter inte upp bebisar och dödar människor för varje chans dom får, snarare tvärtom. All oseriös blandrasavel med dessa hundar förstör för den riktiga "kamphunden" som faktiskt älskar människor och är en riktig kelgris tvärtemot vad alla tror. Det MAN ska tänka på när man har en kamphund är att det kan uppstå konflikter med andra hundar om man inte är uppmärksam, men allt detta skitsnack om att det är en människomördare är en av konsekvenserna som blivit av alla oseriösa och spontana blandningar. 
 
Det har inte alltid varit väldigt populärt med alla dessa kamphundsblandningarna, jag är usel på årtal men för ett tag sedan förbjöds kamphundar av alla slag vilket resulterade i att de som ville leva farligt(de som minst borde äga en hund av kamphundsras) började avla fram större muskulösa blandraser av just kamphundar och tex rottweiler, dogo argentio, dobberman osv osv. Det spårade helt enkelt åt fel håll, förbudet togs bort och skadan var då redan skedd. That´s it!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0