Att köpa hund på "blocket"

Me risk för att kliva på några ömma tår här, tänkte ja lista ner sanningen bakom att köpa hund på blocket(som jag ser den), för- och nackdelar(för att försöka vara opartisk)
 
Fördelar:
Det är billigt - Jag vet inte hur många annonser man ser på blocket varje dag där hundar/vapar säljs för ynka tusenlappen, jätte skönt för plånboken!
 
Det är lätt att hitta - Du kan skrolla dig runt i en hög av valpar/unghundar/hundar och snabbt klicka dig fram till en ev kandidat. "Den var ju så söt!" "bara 5 mil härifrån"
 
Du kan få en underbar hund att dela ditt liv med - Det kan slå rätt för dig och denna hund och ni kommer ha ett bra liv ihop.
 
Nackdelar:
Du vet inte vad du får - Det är som med allt på blocket. "Jättefräsch bil som aldrig krånglat, nybesiktad m.m. 3000 kr", "super trevlig renrasig amstaff tik, inga problem alls, säljes nu tyvärr pga tidsbrist. 2000kr". Du köper bilen och till din förvåning har du nu en skrothög som står och samlar damm. Du köper hunden och inser vilken problematik hunden har med sig, både med människor och andra hundar, inte alls vad du tänkt dig. Det är som ett lotteri. Människor ljuger. Människor ljuger ännu mer för pengar.
 
Hälsoproblem - För att försöka hålla denna punkt kort(och även för att ramla tba på tidigare punkt lite).. MÅNGA hundar och valpar på blocket är blandraser, inte ALLA, men majoriteten. Det många använder som för-argument för en blandras genemot en renrasig hund, är att hälsoproblemen blir inte lika stora. Ta en boxer som har väldigt mycket sjukdomar och blanda med en friskare lapphund, ja men då är kanske risken för en friskare kull stor? MEN, det många kommer göra med dessa valpar OM det nu blir en bra och frisk hund, är förmodligen att avla vidare på denna(då alla tror att dom numera är uppfödare bara för att dom har en hund) och sälja nästa kull av denna "saliga blandning" av hundraser, på blocket för en BILLIG PENG.
Att blanda så många raser med så mycket underliggande sjukdomar, kommer visa sig så småningom och resultera i väldigt sjuka hundar, istället för att försöka avla på FRISKA rensrasiga hundar så blandas det för fullt som en taskig grogg istället för att putta "penga-tänket" åt sidan och kanske släppa tankarna om kull på den där tiken som visade sig ha fel på höfterna. Att blanda väldigt olika raser med varandra säger ju även sig självt att det ger hälsoproblem, vissa rasers egenskaper och fysik krockar med andras. 
 
Oseriös avel - Som fortsättning på förra punkten kommer denna, "oseriös avel", allt handlar kort och gott om pengar. "men jag har ju en super bra hund, det har grannen också, vi parar dom så får vi en slant" fel fel fel fel.. Att jag äger en bil gör inte mig till diplomerad bilmekaniker. Att jag äger en hund gör mig VERKLIGEN inte behörig till att börja föda upp hundar(utan riktigt kunskap och intresse), det är såå fel att tro att det endast är att para sin hund och sälja valparna som behövs tänkas på, det är så mycket som spelar en stor roll i hunden liv under denna tid hos uppfödarn.(Detta kan dock ske hos "riktiga uppfödare" med renrasig avel också såklart)
När dessa valpar sålts är det också vanligt att uppfödarn och köparn aldrig mer hörs av. Hade en uppfödare aldrig vela haft kontakt med mig eller uppdateringar om valpen/hunden så hade jag vänt mig nån annanstans om detta var möjligt. Detta tyder bara på att uppfödarn inte bryr sig om hur valparna blir mentalt, hälsovis eller fysiskt, här handlar allt om pengar och så får det inte vara. Det är på det här viset en dålig avel fortsätter, fler sjuka hundar säljs, fler problem uppstår, fler hundar omplaceras. Det finns för mycket hundar och för lite möjliga hundägare idag. Blocket är inte orsaken till detta, det är dock en av de stora orsakerna till det.
 
Du kan LÄTT bli lurad - Allt hänger ihop. Visst kan du bli lurad av en "uppfödare av renrasiga hundar" med ett coolt kennelnamn och hela buketten också, absolut! Men att en kennel är oseriös ger till slut konsekvenser för kenneln, har man köpt en hund från en kull(tjuvparning på blocket från Karin 50 som jobbar som florist) så har man inte så mycket att säga till om sen. Där är man tyvärr minst lika dum som säljaren då man köpt en hund på impuls (oftast för att den är söt) och man har inte brytt sig i att kollat närmare på det hela. Nästan alltid handlar det om okunskap, jag vet MÅNGA som är ägare av blandraser som dom hittat på blocket, underbara hundar har dom, och underbara människor är dom! Men det är inte alltid det lyckas och man bör inte stödja ett sånt oseriöst nät av "valptillverkning".
Har du köpt en valp från en riktig och SERIÖS- kennel så får du på papper, hundens stamtavla, hur föräldrarna, farföräldrarna osv- såg ut både till mentalitet å hälsa m.m. Det är guld värt.
 
Det förstör "ryktet" på vissa utsatta raser - Fortsättningföljer på denna då jag inte ens tänker försöka skriva kort på denna då det intresserar(förfärar) mig alldeles för mycket!. 
 
Många hundar blir "vandringspokaler" - Jag tar detta kort. Du har köpt en hund från blocket som du klickade upp på tre sekunder, hunden påstås vara på ett sätt, en viss ras m.m men visar sig sen vara en blandning av en vakthund och det är inte alls vad du har tänkt dig å leva med(hur det än är, så är alla hundar avlad för vissa användningsområden i början och vissa människor har lättare att leva me an vakthund är en jakthund, vice versa), du lägger därför ut denna på blocket igen för du har panik, och någon köper den här hunden och samma sak händer igen. Det kallas att en hund blir en "vandringspokal" precis som ett barn i fosterfamilj t.ex. Personerna tröttnar och klarar inte av det längre och barnet blir aldrig bofast och saknar kanske tillit till människor(vilket i sig kan göra detta barn till ett ännu mer "problem barn" precis som för hundar).
 
Inget illa menat mot någon, jag tycker bara att det ska sättas lite högre krav på vad det är för hund vi tar med oss hem för både hund och ägares skull, stöd för tusan inte oseriös avel i någon form. Och tänk för gudsskull igenom ditt hundval innan du köper hund, Agda 69 ska nog inte ha en bordercollie, där skulle båda barra bli olycklig. Mer om detta en annan gång för nu är jag jätte hungrig, lunch!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0